Lebah dan bunga belimbing Bekerjasama Secret Tunnel Subhanallah, Cantiknya... Madu Anugerah Allah Bunga Biden Bunga Orkid Gunung Jerai

Tuesday, 15 August 2017

POKOK / BUNGA KESUKAAN KELULUT

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
الْحَمْدُ للَّهِ رَبِّ الْعَالَمِيْن 
اللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى مُحَمَّد
Bagi menjamin jangka hayat lebah kelulut tinggal pada sesuatu kawasan kita sebagai penternak haruslah membantu kelulut dengan menanam pokok yang memberi sumber makanan dan bahan untuk sarang kelulut. 

Apa yang saya bagi ni hanyalah antara pokok yang mudah di tanam dan dijumpai dikawasan sekitar rumah  kita.

Boleg google untuk tahu maklumat lanjut. dannkalau ada kesilapan maklumat yang disampaikan mohon maklumkan.


1. SENDUDUK PUTIH - Jenis pokok senduduk ni apa yang saya dapat tahu aianya agak sukar dicari, kerana pokok ini kaya dengan khasiat semulajadi bagi menyembuhkan beberapa janis penyakit. kalau tanam ni bonus la untuk kelulut.2. SENDUDUK PURPLE - Senduduk yang bunga purple ni agak mudah diperolehi. Banyak tumbuh liar kawasan kampung dan pokok senduduk ni jugak kesukaan kelulut.

3. POKOK ACASIA / GELAM - Pokok ni banyak tumbuh liar bagi sesetengah kawasan. Tapi di kawasan kampung saya tak pernah jumpa lagi. Pokok acasia ni kalau ada dikawasan sekitar atau ditanam ianya bonus pada lebah kelulut kita sebab pokok ni disamping bunga daun juga mengeluarkan nectar bagi kelulut.
 4. POKOK BELIMBING DAN BELIMBING BULUH - Kedua-dua pokok ni adalah pokok yang berbeza. Kedua-duanya disukai kelulut dan mudah dijumpai dikawasan kampung. 
Sumber : kelabkelulut.blogspot.com


5. POKOK AKAR DANI - Sumber : kebunbahagiabersama.blogspot.com


6. Bunga Penda / bunga buah jambu Berbunga sepanjang masa


7. POKOK AIR MATA PENGANTIN (AMP)

Dan banyak lagi pokok kesukaan kelulut sekitar rumah kita. Lebah kelulut juga merupakan pembantu utama dalam biak baka atau pemangkin bagi hasil tanaman kita.

pokok cabai (cili), bunga betik, bunga pelam (mangga), pokok ros jepun, pokok bunga bedin dll.

No comments:

Post a Comment