Lebah dan bunga belimbing Bekerjasama Secret Tunnel Subhanallah, Cantiknya... Madu Anugerah Allah Bunga Biden Bunga Orkid Gunung Jerai

Monday, 27 April 2015

KISAH MENARIK TENTANG LEBAH YANG DISEBUT DALAM SURAH AN-NAHL

Pernah tak kita terfikir tentang kehidupan haiwan atau binatang yang bernama "lebah". Apakah keistimewaan lebah ini sehingga ia disebutkan di dalam surah al-Quran. Pernah dengar dan baca perihal lebah dalam surah al-Naml. Marilah kita sama-sama membaca kisah atau keunikan lebah ini.

Walaupun sebelum ini mselim3 pernah menerbitkan perihal lebah yang bertajuk "Lebah Pun Berselawat" . Lebah juga mempunyai madu yang mempunyai khasiat-khasiat yang tertentu dalam mengubati penyakit. Kajian Saintifik Tentang Khasiat Madu mendapati madu mempunyai khasiat dalam menjaga dan mengimbangi kekuatan badan dan serta menghilangkan kebas-kebas dan mengurangkan tekanan darah tinggi, merangsang tenaga batin dan lain-lain khasiat yang sukar untuk kita mengkajinya. 

Apa yang nyatanya madu yang dihasilkan lebah ini mempunyai seribu satu faedah atau khasiat yang tersembunyi dan mempunyai sebab atau asbab yang tertentu mengapa Allah menceritakan perihal lebah ini . 

komponenlebah


 1. Lebah madu Afrika (killer bee) akan mengejar mangsa sejauh 1/4 batu atau lebih (kira-kira 400 meter).
 2. Lebah mempunyai 5 mata, dua mata besar (mata kompaun) di kedua-dua belah kepala dan tiga ocelli (mata primitif) di sebahagian atas kepala berfungsi untuk mengesan keamatan cahaya. 
 3. Lebah menggunakan matahari sebagai kompas. Walaupun matahari dilitupi awan ia masih dapat mengesan kedudukannya daripada dalam kelompok yang lebih cerah di langit. 
 4. Lebah dapat melihat cahaya ultraungu yang tidak dapat dilihat oleh manusia. 
 5. Lebah dapat terbang dengan kelajuan purata 13-15 batu sejam (20.92-24.24 km/j) 
 6. Lebah mengembara sebanyak 1,600 pusingan perjalanan untuk mendapatkan 1 aun madu dengan setiap perjalanan sejauh 6 batu. Untuk mendapatkan 2 pound madu lebah mengembara dengan jarak yang sama dengan 4 kali mengelilingi bumi. 
 7. Lebah perlu pergi ke 2,000,000 kuntum bunga untuk menghasilkan 1 pound madu. 
 8. Sepanjang tempoh pengeluaran madu jangka hayat lebah hanyalah lebih kurang 6 minggu sahaja. 
 9. Satu sarang lebah mempunyai kira-kira 40,000 hingga 45,000 ekor lebah. 
 10. Lebah madu adalah satu-satunya serangga yang menghasilkan makanan untuk manusia. 
 11. Suhu sarang lebah adalah sekitar (32-35 Celcius) atau 90-95`F.
 12. Permaisuri lebah mengeluarkan 2,000 biji telur sehari dengan kadar 5 atau 6 biji seminit. Ini menghasilkan kira-kira 175,000-200,00 biji telur setahun. 
 13. Setiap koloni lebah madu mempunyai bau masing-masing untuk tujuan pengenalan. 
 14. Lebah daripada sarang yang sama akan melawat 225,000 kuntum bunga setiap hari. Seekor lebah biasanya melawat 50-100 kuntum bunga sehari kekadang boleh mencecah sehingga beberapa ribu sehari. 
 15. Lebah mengepakkan sayapnya kira-kira 11,500 kali seminit.
 16. Lebah boleh berkomunikasi dengan lebah lain melalui tarian. Tarian mereka dapat memberitahu lebah lain tentang arah dan jarak dimananya letaknya nektar dan debunga. 
 17. 12 ekor lebah diperlukan untuk menghasilkan 1 sudu teh madu sepanjang hayatnya (1/12 bagi setiap ekor). 
 18. Lebah mempunyai 4 sayap. 
 19. Otak lebah berbentuk bujur dan hanya bersaiz kira-kira seperti saiz sebiji bijan. Namun, ia mempunyai kekuatan luar biasa dalam belajar dan mengingat sesuatu. Ia juga mampu membuat perkiraan kompleks tentang jarak perjalanan untuk mengumpul madu lebah. 
 20. Anggaran 1,100 sengatan lebah diperlukan untuk membawa maut seorang manusia. 
 21. Drone (lebah jantan) lebih besar daripada lebah pekerja, ia tidak mempunyai sengat dan tidak bekerja. Satu-satu tugas drone adalah untuk mengawan dengan permaisuri lebah. 
Diharapkan kejadian lebah yang sangat unik ini , menjadi titik tolak untuk kita lebih menghargai madu . Uniknya lebah sehingga hal ini menjadikan lebah disebutkan dalam surah An Nahl ayat 68-69.Dan Tuhanmu memberi ilham kepada lebah: "Hendaklah engkau membuat sarangmu di gunung-ganang dan di pokok-pokok kayu, dan juga di bangunan-bangunan yang didirikan oleh manusia.

surahannahlayat69
Kemudian makanlah dari segala jenis bunga-bungaan dan buah-buahan (yang engkau sukai), serta turutlah jalan-jalan peraturan Tuhanmu yang diilhamkan dan dimudahkannya kepadamu". (Dengan itu) akan keluarlah dari dalam badannya minuman (madu) yang berlainan warnanya, yang mengandungi penawar bagi manusia (dari berbagai-bagai penyakit). Sesungguhnya pada yang demikian itu, ada tanda (yang membuktikan kemurahan Allah) bagi orang-orang yang mahu berfikir.

"Lebah daripada sarang yang sama akan melawat 225,000 kuntum bunga setiap hari. Seekor lebah biasanya melawat 50-100 kuntum bunga sehari kekadang boleh mencecah sehingga beberapa ribu sehari."

 Sumber : http://mselim3.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment